пятница, 8 июля 2022 г.

СВЯТО ІВАНА КУПАЛА

Свято Івана Купала (Івана Купала, Івана Купайла) - одне з давніх, дохристиянських свят східних слов'ян. Це свято літнього сонцестояння. Християнська назва його включає ім'я  Івана Хрестителя. Квінтесенцією свята є очищення за допомогою вогню та води - давня форма магічних дій. Одне з чотирьох головних свят сонячного календаря, яке символізує зв'язок людини з природою.

  Наші пращюри дотримувались певних правил. На Івана Купала не можна сваритись з близькими, бажати іншому зла чи заздрити. Також не можна вночі бути у водоймах, тому що вночі прокидаються нечисті сили: водяний чи русалка можуть затягти людину у воду. Бажано вдень купатися, а не вночі.

Більшість традицій на Івана Купала пов'язані з продовженням роду, віднайденням другої половинки та підтвердження щирості почуттів. Вважалось, що період на літнє рівнодення найсприятливіший для продовження роду, тому Ярилів день вважався також  і Днем любові.

На Івана Купала прийнято палити велике багаття та водити хороводи, щоб лісові  русалки, які в цю ніч виходять із водойм боялися наближатися до людей. Коли багаття догорає, молоді пари стрибають через нього, беручись за руки. Якщо руки розімкнуться - почуття не щирі і пара в цей рік розійдеться.

 Під час цього свята дівчата плетуть вінки, заплітають свою долю. Потім пускають їх на воду: куди попливе вінок - звідти й суджений.


Нині в сучасному світі важко приєднатися до природних стихій, бо всюди будинки та технології. Тому таке свято допоможе відійти трішки від сучасності та буденності, об'єднатися в хороводи, познайомитися з іншими людьми і долучитися до різних цікавих традицій. 



Комментариев нет:

Отправить комментарий